Salcburg: Zimska bajka (foto: Tourismus Salzburg GmbH / G.Breitegger)
Salcburg: Zimska bajka (foto: Tourismus Salzburg GmbH / G.Breitegger)
Naslovna » BG špijun » Salcburg – velika prednovogodišnja avantura

Salcburg – velika prednovogodišnja avantura

Ne može Salcburg da se poseti jedanput! Jedna je avantura tokom proleća ili leta, a u novembru i decembru… to nije avantura – već bajka!

Ako u budućnosti holivudski producenti budu poželeli da snime igranu verziju filma „Zaleđeno kraljevstvo“ (Frozen), jedna od lokacija bi mogla da bude i stari deo Salcburga, ali i palata Helbrun u blizini grada, koja prosto opčinjava. Mada, pitanje je da li će ikada moći da zasene slavu koju je ovom austrijskom gradu doneo mjuzikl „Moje pesme, moji snovi“ (The Sound of Music).

Ako niste bili u ovom gradu, a znate da je podno Alpa, ono što će prvo da začudi je to što je grad – ravan, pa lako može da se prepešači i uzduž i popreko! Impresivni vrhovi su u okolini, pa je ovde idealno da se napiše da je Salcburg „ušuškan“. Savršen geografski položaj grada, ali i visoka ekološka svest građana, omogućili su najčistiju vodu za piće u Evropi i nezagađen vazduh.

Pogled na stari deo Salcburga i reku Salcah (foto: Tourismus Salzburg / R. Zauner)
Pogled na stari deo Salcburga i reku Salcah (foto: Tourismus Salzburg / R. Zauner)

Da li znate da Salcburg, pored očiglednog naziva „Grad soli“, zbog blizine Alpa i okolnih skijaških centara ima nadimak i „vrata Alpa“?!

Ono što može da se pročita u skoro svakom do sada napisanom tekstu o Salcburgu je, takođe, očigledno na prvi pogled: bogata istorija, muzička baština i „Muzička prestonica sveta“ (čitaj: Mocart), turističke atrakcije, originalni božićni sajmovi – adventi. I zaista – iskustvo je nezaboravno! Kad jednog dana dobijete unučiće, prvo što ćete da ispričate kad vas budu pitali gde ste sve putovali biće priča o poseti Salcburgu pre Božića.

Statua Mocarta (foto: Tourismus Salzburg GmbH)
Statua Mocarta (foto: Tourismus Salzburg GmbH)

Bogata istorija…

Salcburžani se ponose istorijom grada koji je nastao u doba Rimskog carstva, a kao kneževina doživeo je procvat još u Srednjem veku. Grad je bio (i ostao) centar umetnosti i kulture za vreme renesanse, a „ukrašavali“ su ga najpriznatiji umetnici i arhitekte tog doba. Bilo je, naravno, i loših perioda na ovim prostorima, pogotovo pre nekoliko vekova.

A onda je na scenu stupio Volfgang Amadeus Mocart, kome je Salcburg danas potpuno posvećen. Marketinški je prezime jednog od najvećih kompozitora u istoriji čovečanstva savršeno iskorišćeno. Po njemu su nazvane Mocart kugle, ali i restorani, kafići, operska scena, festival, trg, most…

Da li znate da jedine originalne Mocart kugle, ručno pravljene, mogu da su kupe i dan danas, po ceni od 1,80 EUR po komadu, samo u poslastičarnici „Fürst“ u centru Salcburga?!

Salcburg: poslastičarnica First (foto: Nenad Mandić / Dan u Beogradu)

Austrijski grad privlači turiste čistoćom, uređenošću, istorijskom lepotom, kulturnim događajima i divnim prirodnim okruženjem. Stari deo grada UNESCO je 1997. godine uneo na listu zaštićene svetske baštine.

Deo te bogate istorije Salcburga možete videti u dve Mocartove kuće (u kojoj je rođen – Mozarts Geburtshaus, i u kojoj je neko vreme živeo – Mozart-Wohnhaus), u kompleksu DomQuartier Salzburg (ogroman istorijski muzej grada predviđen za višesatni obilazak), u Muzeju prirodnih nauka, u tvrđavi Hohensalcburg – koja dominira panoramom grada, krije veoma zanimljive priče i odaje spektakularan pogled na Alpe, ali i u Muzeju moderne umetnosti.

Kuća u kojoj je rođen Mocart (foto: Nenad Mandić / Dan u Beogradu)

Takođe, na petnaestak minuta vožnje izvan grada nalazi se selo Oberndorf. Atraktivno je za turiste (pogotovo katolike) zbog najpoznatije božićne pesme „Tiha noć, sveta noć“ (Stille Nacht, heilige Nacht), jer je tu smišljena i prvi put izvedena (tekst je napisao sveštenik Jozef Mor, a muziku je komponovao F. K. Gruber).

Zanimljivo je da je pesma „Tiha noć, sveta noć“ prevedena na više od 300 jezika i dijalekata, a još zanimljivije je da na dva, tri kilometra udaljenosti, postoje dva muzeja „Stille Nacht“: jedan je u seocetu Arnsdorf, a drugi u Oberndorfu, pored koga je i kapela „Stille Nacht“. S druge strane reke Salcah, koja protiče pored Oberndorfa je Nemačka, pa je na obali uvek puno turista i sve pršti od selfija.

Kulturna baština, tradicija i moderna umetnost…

Ni dva, tri dana nije dovoljno da se uživa u atrakcijama Salcburga!

Posete muzejima i drugim velelepnim zdanjima, kao i vožnja gradskim prevozom (autobusi i trolejbusi), uključeni su u Salzburg Card, karticu koja može da se kupi i koristi do 72 sata.

Tvrđava Hohensalcburg - zimska panorama (foto: Tourismus Salzburg / Breitegger Günter)
Tvrđava Hohensalcburg – zimska panorama (foto: Tourismus Salzburg / Breitegger Günter)

Ono što se vidi sa bilo koje gradske tačke je Hohensalcburg, tvrđava na brdu, do koje se dolazi peške (uz zahtevniju uzbrdicu) ili uspinjačom (za tačno 45 sekundi). Pored uživanja u pogledima na grad i okolne vrhove Alpa, na tvrđavi može da se popije odličan punč od pomorandže za vreme naizgled spontanih mini-koncerata lokalnih muzičara ili studenata tokom božićnog adventa. Prostori tvrđave obilaze se lakše sa vodičem, a ako pada sneg i advent i tvrđava dobijaju potpuno novu, romantičnu dimenziju.

Munsberg je brdo iznad Salcburga sa kog se pruža najlepši pogled na grad i susednu tvrđavu Hohensalcburg, a do vrha se lako dolazi liftom koji vodi iz Muzeja moderne umetnosti.

Nekoliko katedrala u centru grada, kao i benediktinski manastir Sv. Petra, zaslužuju obilazak i divljenje oltarima i vrednim umetničkim delima, a vreme mora da se odvoji i za orguljaški koncert koji se redovno održava u Katedrali Sv. Ruperta svakodnevno u podne.

Advent u Helbrunu (foto: Hellbrunner Adventzauber / R. Zauner)
Advent u Helbrunu (foto: Hellbrunner Adventzauber / R. Zauner)

Dvorac Helbrun, izgrađen početkom 17. veka, opčinjava turiste velikim okolnim parkom u kom je jezerce, ribnjak sa jesetrom, ali fontane, skulpture i spomenici, čuveno Mehaničko pozorište (sa 138 drvenih figurica koje prikazuju život u gradu pre dva veka), zabavni park i mali zoo-vrt atraktivan deci, a u ovo prednovogodišnje doba postavljen je najveći i najlepši božićni advent u gradu, ako ne i u čitavoj Austriji!

Da li znate da je za vreme adventa u parku dvorca Helbrun ukrašeno više od 700 stabala sa lampicama i sa oko 10.000 ručno izrađenih isključivo crvenih kuglica?!

Selo Grodig, nedaleko od Salcburga, bajkovito je mestašce tokom božićnog adventa. Na drvenim štandovima ponuđeni su razni slatki i slani specijaliteti, rukotvorine i topla pića. Pored autentičnog seoskog ambijenta, turisti uživaju u pogledu na okolne planine oko kojih kruže orlovi, koji veoma doprinose zimskoj idili. Advent u Grodigu značajan je po tome što su zaposleni na štandovima volonteri, a sva zarada od prodaje suvenira, hrane i pića ide u humanitarne svrhe.

Naravno, posebna turistička atrakcija je i film „Moje pesme, moji snovi“, to jest, sve ono što je vezano za njegovo snimanje. Gradske vlasti su odavno prepoznale veliki turistički potencijal kom doprinosi film, pa su veoma popularne ture koje vode po lokacijama iz filma, među kojima je i dvorac Leopoldskron. Svakako, zna se da je film zasnovan na istinitoj priči porodice fon Trap, koja je živela u Salcburgu pre Drugog svetskog rata i bila poznata po muzičkim nastupima.

Mirabel park (foto: Dan u Beogradu / Nenad Mandić)

Izdvajamo palatu Mirabel i okolni park u centru Salcburga. Ovaj kompleks jedno je od najpoznatijih mesta za fotografisanje ne samo u Austriji. Mramorna sala u palati predivno je mesto za koncerte i venčanja, dok hodnici i stepenice zaslužuju posebnu priču… Park je karakterističan po cvetnim aranžmanima koji se posebno sade za svako godišnje doba, a široke staze i aleje, fontane i statue, i pogled na tvrđavu Hohensalzburg doprinose bajkovitom ambijentu.

Ulica Getreidegasse je najživopisnija ulica u Salcburgu, poznata po izuzetnim fasadama i prozorima, Mocartovoj rodnoj kući, božićnom sajmu ali i buticima sa tradicionalnom austrijskom odećom. Što se tiče šopinga, trebalo bi obići tržne centre Europark, Forum 1, Shopping arenu…

Obavezno u Salcburgu – hrana i piće…

Salcburg: Biftek u restoranu Schorn u selu Grodig (foto: DuB)

  • punč sa rumom i pomorandžom + medenjaci (adventi),
  • čorba sa kestenom (restoran „K&K“),
  • kraft pivo (pivnica „Stiglkeller“ i druge),
  • kugle sa sirom i spanaćem (restoran „Stadtalm“)
  • biftek (restoran „Schorn“ u selu Grodig),
  • zaher torta (Hotel Sacher),
  • salcburški desert Nockerl (restoran Sheraton Salzburg hotela),
  • štrudla sa jabukama (koju ćete sami napraviti na kuvarskoj radionici „Edelweiss“). 

Maria Plain u blizini Salcburga je poznato hodočasničko mesto u kom je bazilika Bezgrešnog začeća i crkva sa čuvenom zlatnom kupolom, oltarom, brojnim umetničkim delima. Sa ovog brda pruža se veličanstven pogled.

Da ne bi sve bilo u klasičnoj umetnosti pobrinule su se gradske vlasti u pokušaju da približe ovaj grad i milenijalcima, pa po Salcburgu mogu da se vide i modernije skulpture.

Statua bicikliste (foto: Dan u Beogradu / Nenad Mandić)

I sad zamislite: predstavili smo samo delić onoga što Salcburg nudi!

Svaka fotografija i reč kojom se opisuje kulturno, umetničko, istorijsko i prirodno bogastvo Salcburga samo je jedno zrno soli u džaku raskoši ovog austrijskog grada. Kada budete došli u Salcburg to će biti samo početak velike avanture, nezaboravnog putovanja kroz čaroliju. Bajkovite palate, muzička zaostavština, Mocart kugle, nenadmašne panorame, pružiće vam iskustvo koje nadmašuje svaku reč.

Salcburg - zimska panorama (foto: Tourismus Salzburg / Breitegger Günter)
Salcburg – zimska panorama (foto: Tourismus Salzburg / Breitegger Günter)

Na sajtu Turističke organizacije Salcburga nalaze se sve potrebne informacije vezane za grad, smeštaj, šoping, Salzburg Card, interaktivne mape…

(Nastaviće se… nadamo se!)

(danubeogradu.rs)

Uređuje: Ah Neša

Novinar iz Beograda od 1992. godine, osnivač je i glavni i odgovorni urednik portala Dan u Beogradu.